Sunday, March 29, 2009

Restoran Nasi Kandar Padang Speedy

Sebuah Restoran Nasi Kandar yang popular dengan nama gelarannya “kandar padang speedy” terletak di Teluk Intan. Restoran ini diusahakan dan dimiliki oleh pengusaha yang berbangsa Muslims. Dapatan kajian secara langsung menunjukan premis ini menghidangkan masakan yang Halal. Keadaan ini dapat disokong dengan melihat kebanjiran pelanggan restoran berkenaan yang tidak terhingga dimana hampir 70% adalah beragama Islam. Tetapi, persoalan yang timbul ialah pengusaha restoran ini tidak mempamerkan tanda label Halal yang diiktiraf oleh badan kerajaan. Walau bagaimanapun, pengusaha restoran ini menunjukan sijil yang diperakui Halal oleh pihak JAKIM tetapi enggan membenarkan kami untuk mengambil gambar tersebut.

Gambar diatas menunjukkan pandangan dari sudut depan premis berkenaan.Menu utamanya disini ialah nasi campurnya dan kari-karinya yang memang sedap. Terdapat juga masakan yang lain yang turut dihidangkan seperti mee goreng, roti canai, tosai, minuman dan lain-lain.


Milo ais yang memang ‘terangkat’Hidangan mee goreng yang sememangnya pedas

Thursday, March 26, 2009

restoren selebriti...


Sungguh tak disangkakan selebriti kita ini mampu untuk membuka sebuah restoren walaupun dia adalah seorang yang popular..Bagus-bagus kerana ia dapat membantu menambahkan pendapatan..heheheh. Selebriti yang dikatakan ini ialah Norman Hakim yang telah membuka sebuah yang dikenali dengan restoren Wester Food.
Walaupun ia dikatakan sebuah restoren milik artis tetapi adakah tanggungjawab dia sebagai majikan dijalankan dengan sempurna..Adakah layanan dia terhadap pelanggan begitu mesra dan kebajikan terdapat pekerja di titikberatkan...Semua faktor ini harus di titikberatkan untuk menjalankan sesuatu pekerjaan..Tetapi semua itu telah lengkap dalam diri bagi seseorang pengusaha di sebuah restorenkan..
Jangan jadikan masalah konflik antara Norman menyebabkan kita tidak berminat untuk makan di restorennya tetapi cuba pergi makan dan lihat apa kelebihan yang ada direstoren tersebut..hheheehe..
Apa yang perlu kita tahu adalah adakah makanan yang disediakan betul-betul halal dan telah disahkan oleh pihak Jakim, jangan sekadar makan tetapi tidak tahu ia betul-betul halal ke tidak itu yang lebih penting sebagai kita seorang muslim...

Pekerja di restoran nasi ayam Queensbay Muslim..
Tinjaun dibuat ke pasar raya yang terkenal di penang iaitu Queensbay. kami telah ke tempat makan yang sentiasa menjadi tumpuan orang ramai. restoran ini menjadi tumpuan ramai dan terdiri daripada pelanggan yang pelbagai agama. Melihat kepada deretan kedai yang terdapat di Arena ini terdapat juga sesetengah orang yang ragu-ragu untuk makan di sini kerana dikhuatiri makanan yang disediakan tidak halal. Namun, untuk mengetahui status halal di Arena ini kami sempat menemubual beberapa orang pekerja warga asing yang berasal dari Bangladesh. Beberapa pekerja yang bekerja di situ mengatakan mereka adalah muslim sambil menunjukkan tanda halal yang dipamerkan. Terdapat sijil halal di pamerkan di restoran nasi ayam ini. Namun yang menjadi persoalan mengapa sijil halal yang di paparkan seolah-olah seperti fotocopy walaupun sijil tersebut telah disahkan. Hal ini mungkin akan mengelirukan pelanggan terutamanya kepada pelanggan yang beragama Islam.

Restoran Makanan 'Oleh Oleh Cafe', Perth, Australia.

Pada 13hb Feb, 2009 lalu sahabat bekas sekolah saya iaitu, Nur Syamimi (Mimi nama manjanya) telah pergi bercuti di Perth, Australia untuk seminggu. So, I ingatkan kepada Mimi tentang projek blog ini dan cuba mengkaji situasi dan keadaan restoran halal di Perth.
Setelah Mimi kembali dari percutian selama seminggu dengan teman sejatinya, Mimi telah hantarkan gambar-gambar dan segala informasi tentang status halal di negara tersebut melalui email kepada saya. Katanya...
Agak senang juga cari restoran halal di Perth ni. Ada restoran Indonesia, Malaysia, kebab etc. Ada satu restoran berhampiran dengan hotel kami iaitu Hotel Mercure Perth, Erwin Street (jalan kaki dalam 5 minit) yang kiranya hari-hari kami makan di sana. Namanya Restoran Ole-Ole. Tukang masaknya dari Malaysia tapi owner restoran orang Indonesia. Boleh tahan jugak la masakannya.


Pandangan restoran 'Oleh Oleh Cafe' dari sudut hadapan.

Ada pelbagai jenis masakan yang dihidangan di restoran terbabit. Oleh yang disebabkan masakan restoran itu di masak oleh tukang masak dari Malaysia dan owner juga dari negara Indonesia maka tiada la masalah mengenai status halal makanan restoran tersebut. Menurut Owner restoran Oleh Oleh berkata bahawa di Perth sendiri sudah ada banyak golongan masyarakat muslim yang datang dari pelbagai sudut pelosok dunia, ada yang datang dari Iraq, Malaysia, Indonesia, Singapore dan sebagainya. Pada masa dahulu, isu status halal makanan tidak dipertikaikan sangat tetapi zaman sekarang berlakunya transasi yang mengalihkan pandangan dan pemikiran masyarakat dalam mengutamakan status halal sesuatu makanan. Memang benar apa yang dikatakan oleh beliau. Antara menu masakan yang dihidangakan di restoran Oleh Oleh adalah serperti gambar-gambar dibawah...


makanan halal untuk makan tengahhari. Masakan ini hampir sama dengan apa yang kita mudah dapati di negara kita.

Status HALAL bukan saya dipentingkan di negara kita malah isu ini sangat diperbincangan dan diutamakan di setiap pelosok dunia.

The WhiTE hOuse..white coffee..ada Tanda Halal..

Tenang di Restoran The White House
dengan susun atur perabot yang menarik, gambar hidangan yang menyelerakan, persekitaran yang bersih, penataan cahaya lampu yang menarik membuat pelanggan yang mementingkan kedamaian akan tertarik untuk menjamu selera di restoran ini. Bagi masyarakat yang beragama islam pula, pemaparan logo halal akan menambahkan lagi keyakinan pelanggan untuk menikmati hidangan di situ.
Dengan penggunaan nama restoran The White House memperlihatkan restoran ini adalah restoran yang mewah dan moden. berkemungkinan sesetengah masyarakat yang berstatus rendah akan berfikir banyak kali untuk menikmati hidangan di situ. Apabila ditinjau dari segi harga makanan di restoran ini tidaklah begitu mahal. Harga yang di tawarkan adalah berpatutan dan sesuai untuk semua peringkat masyarakat.Dengan adanya tanda halal di restoran ini, ia dapat meningkatkan keyakinan pelanggan yang beragama Islam untuk menjamu selera di sini.
  • Apa yang penting adalah diharapkan setiap pengusaha restoran bukan sahaja pengusaha restoran ini malahan kepada semua pengusaha supaya mereka tidak menyalahgunakan penggunaan logo halal dengan sewenang-wenangnya.
  • sentiasa memastikan penggunaan logo halal sentiasa selari dengan perbuatan seperti menggunakan bahan-bahan yang dijamin halal, mementingkan tanggunjawab sosial korporat, menitikberatkan kebersihan dan sebagainya.

Kenny Rogers

restoran kenny rogers ROASTERStulisan ditanggung halal diatas pitu hadapan restoren kenny ROASTERS

menu makanan yang disajikan

Sebut je restoren kenny rogers, ini memang salah satu restoren kegemaran saya. Saya gemar makan di restoren ini bersama rakan saya. Di pulau pinang ni restoren kenny rogers yang selalu saya kunjungi adalah di bukit jambul n quensbay kat komtar x tau ade ke xde. sebab ari 2 kitorang shopping n bercadang nak makan di restoren ini. Tapi hampa sebab x jumpe-jumpe restoren ni.huhu...Restoren ini menjadi pilihan saya kerana bagi saya makanan yang disediakan cukup sihat. selain bersih. Menu seperti muffin, buah-buahan akan menjadi pilihan saya setiap kali berkunjung di restoren ini selain ayam panggang perisa blackpeper. YANG PASTI & PENTING JAMINAN HALAL.Restoren ini sememangnya halal dan kita tidak perlu risau apabila makan di restoren ini.tanggapan masyarakat di restoren high class..

contoh-contoh restoren low class

contoh-contoh restoren high class

Tanggapan masyarakat tentang persoalan tanda halal di restoren high class sering menjadi keutamaan bagi sesiapa saja..Mengapa hanya perlu mempertikaikan tanda halal di restoren high class sahaja sedangkan di restoren biasa kita kurang menitikberatkan penggunaan tanda halal. Seharusnya masyarakat perlu membuang sikap hanya mempersoalkan tanda halal di restoren high class sahaja dan seharusnya menitiberatkan semua restoren yang ada. Memang di akui restoren -restoren ini tahap kebersihannya terjamin bersih tetapi adakah bahan masakan yang digunakan adalah betul-betul halal dan mendapat pengesahan yang betul dari pihak Jakim???
Walaupun restoren biasa ini tidak terlalu popular namun mutu kebersihan dan bahan masakan yang sedia ada adalah betul-betul halal..Para pekerjanya juga kebanyakan terdiri daripada Islam dan ini sudah tentu menunjukkan restoren berkenaan adalah betul-betul halal.Oleh itu mengapa harus restoren yang high class sahaja yang harus diambil perhatian tentang logo halal berbanding dengan retoren-restoren yang lain.
Kita jangan sekadar pandang pada restoren high-high sahaja tetapi restoren lain juga harus dipandang kerana ia juga apa kurang hebatnya...

eeemmmmmm...... sedapnyer nasi ayam tapi tanda halalnya mana..


memang sedap makan nasi ayam tetapi pernah tak terfikir tahap kebersihan dan makanannya adalah halal??? jikalau betul-betul halal mengapa tidak meletak logo halal di depan restoran berkenaan...kan kan kan...
ini merupakan salah satu restoran di Bukit Jambul yang tidak meletakkan tanda halal di luar restoran mereka...tetapi ramai yang datang untuk menjamu selera di sini...
kebanyakan pelanggan Melayu yang datang menjamu selera disini tetapi pernah tak memperhatikan tanda halal di restoran ini...jawapannya sudah tentu tidak kerana kita hanya tahu adalah makan-makan...Kita sebagai muslim seharusnya peka dengan semua ini..jika ingin makan kita perlu melihat tanda halal terlebih.

betul ker.......


Sushi King haram?
Dari pertanyaan bertulis dengan office, sushi dikatan akan celup alkohol about 0.01% untuk tahan lama maka dah sah haram sebab tu Jakim tak bagi logo halal. Lagi pun memang serve beer di dalam menu maka Jakim tidak memberikan tanda halal.. Tapi sushi king mengelarkan mereka "pork free"
So dah confirm la haram. Ingin ketahui lebih lanjut layari laman web tersebut,,heheheh
http://halalguide.org/.i_King_Haram.html

Tuesday, March 24, 2009

WASPADA RESTORAN MAMAK

Contoh restoran india muslim di Sungai Besar, Selangor.Dibuka 24 jam.
Restoran kassim mustafa di Bukit Jambul, PENANGRestoran nasi kandar Bukit Jambul, PENANG.
Gambar diatas adalah Sekadar contoh sahaja tiada kena-mengena........
Gambar diatas hanyalah sekadar contoh restoren mamak yang kita boleh dapati dimana-mana sahaja kita pergi, mahupun di pulau-pinang,selangor,perak dan sebagainya.
Tahukah kita ada segelintir pengusaha dan pekerja restoren mamak bukanlah beragama islam. Paling mengelirukan adalah penggunaan ayat jawi pada restoran mereka. Sesetengah pengusaha sengaja berbuat demikian untuk mengelirukan pelanggan. Paling mendukacitakan ayat jawi yang digunakan mempunyai makna yang menyimpang dari ajaran agama islam. Selain itu, aspek kebersihan di restoran mamak juga boleh dipertikaikan. Contoh dalam proses pembuatan makanan. Hal ini kerana kebersihan juga merupakan salah satu syarat bagi memenuhi syarat halal dan mendapatkan sijil halal.

KFC HALAL


Logo halal dihadapan pintu masuk restoran kfc di Bukit Jambul
Restoren KFC di Selangor.

Sebelum ini pernah timbul desa desus mengenai ketiadaan tanda logo halal dan status makanan segera yang disediakan oleh restoren segera ini. Terutamanya mengenai isu sembelihan ayam .
namun isu ini telah dijelaskan oleh Penasihat Hal Ehwal Awam KFCH EN.Mohamad Shafie. Menurut beliau semua proses sembelihan ayam dilakukan di premis ayam di pelabuahn utara.Kilang adalah bersih dan mengikut cara yang ditetapkan hukum halal. AYAMAS sebagai pembekal ayam pula mempunysi rekod yang bersih juga dikawal selia oleh jabatan haiwan.AYAMAS juga merupakan pusat sembelihan contoh yang terbersih dan terbaik di Malaysia.Selain itu pihak jabatan agama islam sentiasa membuat lawatan mengejut agar semua syarat halal dipatuhi.
Oleh itu,pengguna tidak perlu risau mengenai status halal di restoren kfc ini. Kebanyakkan retoren kfc sudah meletakkan tanda halal di restoran mereka.Hal ini bagi mengelakkan kekeliruan antara pengguna.

kesahihan tanda halal di food court tesco sungai 2...
Petang itu aku dan rakan-rakan ke tesco untuk membeli keperluan harian. alang-alang aku kat tesco terus teringat nak penuhi kes ke dalam blog yang selalu diingatkan oleh Dr reevany. aku terus melangkah menuju ke satu-satunya food court yang ada kat tesco extra. aku perhatikan jarang sekali tanda halal dipaparkan pada setiap bahagian kedai di situ. kebanyakan yang terdapat disitu adalah sijil halal. aku pun terfikir mengapa tiada keseragaman dari segi bentuk tanda halal. Bagi aku ia akan mengelirukan pengguna. Terdapat kedai yang mempunyai tanda halal dan terdapat juga kedai yang mempunyai sijil halal. kebanyakan pekerja yang bekerja di situ adalah warga asing yang berasal dari indonesia, Banglades dan Nepal. Namun melihat kepada pekerja yang memakai tudung ini memungkinkan pengguna tidak ragu-ragu untuk menikmati hidangan di food court ini.

Logo halal atau sijil halal yang diiktiraf...

restoren food court di Queesbay Mall..
pekerja asing di restoren tersebut...

sijil yang ditonjolkan membuktikan ia adalah halal..


Resit pembayaran yang harus dibayar oleh pihak restoren berjumlah RM 400.00


petang itu kumpulan kami pergi berjalan di Quessbay Mal smbil makan-makan..
Kami tertarik dengan masakan Thai yang terdapat di restoren berkenaan..tetapi terasa takut untuk makan kerana mereka hanya meletakkan sijil sebagai tanda yang menunjukkan halal..
namun tanpa segan silu kami bertanya kepada kakak yang mengambil oder di restoren tersebut adakah makanan direstorennya betul-betul halal?...jawapannya ya kerana mereka telah membayar sebanyak RM 400 kepada pihak atasan yang telah mengesahkan makanannya adalah betul-betul halal..
selain itu semua bahan yang digunakan telah disahkan oleh pihak atasan yang betul-betul halal dan bersih yang boleh dimakan..
pekerja-pekerja direstoren itu juga adalah merupakan muslim walaupun mereka dikatakan dari warga luar...jadi apa yang nak ditakutkan lagi..dah memang sah ia betul-betul boleh dimakan dan dijamin halal kerana penyediaannya dilakukan oleh muslim sendiri... kalau waswas jangan makan..tepuk dada tanya selera..hihihihi

Friday, March 20, 2009

ingin menjamu selera...tapi keliru..

salah satu restaurant yamg tidak meletakkan tanda halal diluar restaurant mereka
posisi tepi yang menunjukkan RESTAURANT CHENGMAI terdapat siombol halal

bahagian depan restaurant


Ini merupakan salah satu restaurant seafood yang terdapat di Kota Bharu yang halal untuk dimakan. Makanan disini begitu sedap untuk dimakan kerana para masakannya adalah daripada orang thai namun ia dijamin halal walau berlainan bangsa yang memasak sajian berkenaan.
Namun tidak semua restaurant di Kota Bharu meletakkan tanda halal diluar kedai mereka,ini kerana jika diperhatikan ramai pemilik kedai makan tidak meletakkan tanda tersebut walaupun kebanyakan pekerja mereka adalah Melayu..'mengapa erk'??
Justeru adakah kita was-was dengan restaurent berkenaan.. Pernah ditanya kepada pemilik restaurent di situ mangapa tidak diletak tanda halal diluar kedai namun jawapannya adalah masakan mereka betul-betul halal dan tidak diletakkan benda yang haram dan telah disahkan..
Memang terlalu sukar untuk mencari restaurant di Kelantan yang meletakkan simbol halal diluar premis perniagaan mereka,hanya ada sijil penghargaan yang dijadikan bukti yang kedai mereka di sahkan halal...